Mehanizētā ķiploku apstrāde, šķirošana un uzglabāšana.

Ne mazāk svarīgs process mehanizētajā ķiploku audzēšanā ir ķiploku šķirošana , žāvēšana, uzglabāšana un pirmspārdošanas apstrāde.
1.       Ķiploku attīrīšana no zemēm
Novācot ķiplokus ne visa zeme tiek notīrīta no galviņām, it īpaši ja zeme ir mitra un mālaina. Ķiploki tiek iebērti pieņemšanas bunkurā, no kurienes tie tiek novadīti uz ruļļu transportieri-zemes atdalītāju, kur tiek atdalīta lielākā daļa augsnes. Pēc šī procesa ķiploki tiek izlaisti caur tīrītaju, kurš sastāv no rotējošām birstēm, un tās maksimāli attīra ķiplokus. Tad ķiplokus ieber kastēs un transportē uz žāvēšanas kamerām. Šis process ir derīgs tikai ķiplokiem, kuriem ir nogriesti laksti.


2.       Ķiploku žāvēšana
Ķiploku žāvēšana ļoti svarīgs un ilgs process. Mehanizētajā variantā  ķiplokus ievieto vakuma tipa žāvētavā un atsūc mitro gaisu ar jaudīgiem ventilātoriem. Papildus var pieslēgt siltā gaisa ģeneratorus, bet tas ir atkarīgs no ārējās gaisa temperatūras un mitruma. Viss žāvēšanas process ilgst aptuveni 15 – 21 dienu, un ir aprīkots ar mitruma kontroles sistēmu. Standarta žāvēšanas kameras ietilpība ir 45 tonnas jeb 90 kastes pa 500 kg.


3.       Ķiploku šķirošana
Pēc žāvēšanas ķiplokus sašķiro  pēc izmēriem un nosūta uz glabāšanu. Šķirošanai tiek izmantots piecu sekciju šķirošanas galds. Ir iespejas izvēlēties dažādu izmēru šķirošanas lentas un sekciju skaitu.


4.       Uzglabāšana
Ieteicamā glabāšanas tehnoloģija, ko iesaka izmantot, ir  aukstuma kameras ar patstāvīgo temperatūru -3 grādi pēc Celsija. Šādā kamerā ķiploks praktiski nezaudē svaru un var uzglabāties vismaz 10 mēnešus. Protams ir arī citas uzglabāšanas tehnoloģijas, un katrs var izvēlēties sev piemērotāko variantu.


5.       Pirmspārdošanas apstrāde
Ne mazāk svarīgs ir ķiploka vizuālais izskats un sagatavošana pārdošanai. Vispirms ķiploki tiek uzsildīti pēc tās pašas tehnoloģijas, kura tiek izmantota stādmateriāla sagatavošanai. Pēc uzsildīšanas tie tiek nosūtīti uz šķirošanas-apstrādes transportieri, kur darbinieki ar rokām noņem lieko mizu un nogriež saknes. Nederīgie un bojātie ķiploki tiek nosūtīti uz otreizējo pārstrādi.


6.       Otreizējā pārstrāde
Ķiploku galviņas, kuras nav izmantojamas vai neatbilst standartiem, tiek sadalītas un nosūtītas uz lobīšanas mašīnu. Šī iekārta noņem miziņu un šos ķiplokus var izmantot pārtikas piedevu ražošanai, marinēšanai utt.